Sidor

onsdag 3 oktober 2012

Mandelmjölk och annat gott


Inspirerad av insikten om att havremjölk var så lätt att göra själv googlade jag runt lite och insåg att det går att göra massor med varianter på mjölkersättning själv - mandelmjölk, rismjölk, frömjölk, kokosmjölk.... Principen är densamma - mixa vad-du-nu-vill med vatten (ev efter blötläggning) och sila av. Klart! (Bland annat hittade jag denna lite söta, något nördiga video på hur man gör mandelmjölk på YouTube)

Lite jobb och slabb blir det ju naturligtvis jämfört med köpevarianterna men det finns många fördelar med att göra egen mandelmjölk/nötmjölk/frömjölk/havremjölk:

1) Tillgängligheten - det är lättare att ha några påsar frön och nötter hemma och det går alltid att hitta
2) Ekologiskt - det går inte alls alltid att hitta färdiga varianter i ekologisk version
3) Tillsatsfritt - de flesta färdiga produkter innehåller diverse mer eller mindre otrevliga tillsatser och flera innehåller palmolja som ju inte är någon dröm för miljön precis
4) Mindre kartonger att bära iväg
5) Priset! En liter Alpro mandelmjölk kostar runt en tjuga, ekologisk mandel kostar runt 150 kr/kg kanske lite mindre (beroende på förpackningsstorlek). Av två deciliter mandel, som väger 100 gram, blir det en knapp liter så slutpriset blir kring 15 kr/liter. Resterna kan man dessutom använda i rawfoodbollar och annat. (Och betänk att köpevarianten endast innehåller 2% mandel - svårt att säga exakt hur mycket hemgjord innehåller utan att torka och väga silresterna...) Vad gäller havremjölk och rismjölk blir prisskillnaden ännu mycket större - en liter hemgjord havremjölk kostar nog max fem spänn att tillverka!
6) Smakvariation! Det går själv att bestämma hur söt man vill ha mjölken, och man kan söta med dadlar, agave eller andra alternativ till vanligt socker. Lite salt och ev vaniljpulver kan också förhöja smaken om man ska dricka mjölken "ren". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar