Sidor

söndag 25 mars 2012

Lugnet efter stormen


...infann sig idag. Äntligen var hela familjen på benen och vädret andades vår. Barnen var överlyckliga över att krokusarna slagit ut. Glädjen tillbaks till livet! Vi orkade till och med städa!

Resten av veckan ska vi knappt tala om då den knappast gör någon vardagsglad. Med en vattkoppssjuk sexåring och hela familjen däckad i magsjuka i tur och ordning går man sig själv och varandra på nerverna så smått.

Några små tips för att överleva nämnda sjukdomar kan jag i alla fall bjuda på:

Vattkopporna var ilskna och vi hade svårt att hitta lindring. Provade med alla vårguidens tips, samt någon svindyr smörja från apoteket som inte verkade hjälpa nämnvärt. Det enda fungerande knepet för att i alla fall ge tillfällig lindring här hemma var att blåsa på det kliande området med hårtorken inställd på kalluft! En aning hjälpte det med en rågsäck som legat i frysen, men då tyckte E att det blev för kallt istället.

Magsjuka har man ju haft sin beskärda del av under småbarnsåren. Mitt bästa tips för att slippa åka dit är faktiskt vitpeppar. Jag vet inte om det är myt eller sanning, men jag upplever att sedan jag började äta några hela vitpepparkorn vid misstänkt smitta har jag sluppit det några gånger (annars åker jag alltid dit). Denna gång fick jag dock en omgång ändå. Dock åt jag bara två dagar, och det var inte förrens kvällen den tredje som jag blev sjuk. Så det kan ha varit bristande konsekvens.... Jag väljer att fortsätta tro i alla fall!

Nåja, när man väl åker på det - eller barnen - så är mina bästa tips för att komma igen snabbt:

Fasta! Kan verka självklart, men jag tror alldeles för många börjar äta för tidigt. Jag äter inget - och dricker inget annat än lite vatten och ev vätskeersättning (om det drar ut på tiden) - så länge jag kräks. Efter att ha varit kräkfri och sovit åtminstone några timmar kan man försiktigt försöka börja med lite mer avancerad vätska - som lite blåbärssoppa eller fastedrycker (tex potatisvatten, grönsaksavkok eller kamomillthe). Men bara i mycket små mängder först. Lite större klunkar av vatten och vätskeersättning. I princip kör jag fastedrycker och kanske lite blåbärs/nyponsoppa hela första dagen. Kanske lite utspädda grönsaksjuicer när magen börjar funka igen (men ingen citrus i början).  Möjligen lite fast föda mot kvällen, men bara lite. Och det man kan börja äta är potatis kokt i salt vatten. Ytterligare en dag senare kanske lite ris och kokta grönsaker, sedan kokt fisk om man äter fisk. Jag brukar låta det gå minst ett par dagar innan jag försöker mig på mjölkprodukter, raffinerat mjöl, fullkorn och annat som är mer svårsmält. På detta sätt tycker jag att magsjuka visserligen är ett elände medan det pågår, men i alla fall snabbt övergående! Sedan kan man gärna äta en kur probiotika, tex probi mage (finns på apoteket) för att  få magen i toppshape igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar