Sidor

söndag 2 mars 2014

Det började ju bra i alla fall....


Börjde den stora veganutmaningen med sushi. Jag älskar verkligen sushi! Om jag hade råd kunde jag nog äta det varje dag! Och det går alldeles utmärkt att veganisera - jag tycker ändå att avocadon och tofun är godast. Bara misosoppan man (oftast) får hoppa över eftersom det brukar vara fiskbuljong i.

Dagen fortsatte med kick-off med gott fika, smoothies och spännande föredrag med Onkologen David Stenholtz som varit med och startat Läkare för framtiden i Sverige. Väldigt spännande om kost och sjukdomar. Får man tro honom kan man bota det mesta med vegansk kost. Mycket av forskningen de hänvisar till finns för övrigt sammanfattad i dokumentären Forks over Knives, som bland annat går att se på Netflix. 

En liten paradox med kick-offen var kontrasten mellan alla tips på vad man kan ersätta olika kött/mjölkprodukter med och Davids föredrag om hälsoeffekter, där forskningen ju till stor del grundar sig på det som de kallar "Whole food, plant based diet". Denna diet består så vitt jag förstår av massor med grönsaker, baljväxter, nötter, frön och ett minimum med vitt mjöl, socker och processad mat. Jag har svårt att se att man kan frossa i veganpizza, tårta med sojagrädde, vegan-korv med bröd osv dagarna i ända med hälsan i behåll!

Klart att det är bra att det finns ersättningsprodukter för enstaka tillfällen när man verkligen vill äta födelsedagstårta och burgare med pommes, men ibland känner jag att det i viss mån är svårare att vara vegan än blandkostare om man ska kunna välja nyttig mat alltid (inklusive ute och på bjudning), undvika halvfabrikat och dessutom helst kunna köpa ekologiskt, främst eftersom urvalet är så litet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar